Sunday, September 1, 2013

Penghujung Asper 8

Assalamualaikum, salam Asper sekalian.

Secara rasminya, hari terakhir Asper 8 ialah pada 3 Mei 2013. Last paper. Hari pertama Asper 8 ialah 17 Mei 2012. Genap ulang tahun Asper 8 pada 17 Mei 2013 lalu, ramai juga yang sambut di Twitter dan Facebook. Dengar-dengarnya ada juga yang buat doa selamat hahaha.

Sepanjang setahun bersama dalam 15 kumpulan kuliah (sem 3 ada 14 kumpulan), semangat Asper memang kuat. Banyak kenangan manis kami lalui bersama. Sewaktu asasi ini, pelbagai jenis orang dan ragam bertemu tetapi akhirnya masing-masing dapat bersatu.

Tahniah juga diucapkan kepada Program Khidmat Masyarakat ke Kemboja yang pertama kali diadakan oleh Pusat Asasi Sains Pertanian. Orang-orang kuatnya ialah Dr. Jambari, Dr. Misri, Encik Hisyam dan 26 pelajar Asper. Program ini menjadi kebanggaan buat Asper, yeah.


Akhir kata, selamat maju jaya buat Asper 8 yang dah melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah. Majoriti masih di UPM dan ada juga di oversea, IPTS, maktab dan lain-lain.

Selamat berjaya juga buat Asper 9 yang telah tamat sem 1. Selepas ini, Asper 9 pula akan menyambung legasi Asasi Sains Pertanian melalui blog ini. Sekian, jumpa di UPM tegur-tegurlah ya. Assalamualaikum.

P/s : Rindu zaman asasi.

Saturday, February 9, 2013

MINGGU SEMARAK BUDAYA.

Assalamualaikum dan salam ASPer :)

Pantun
                Mari Berpantun!, itulah aktiviti pertama yang diadakan pada minggu semarak budaya ini.Setiap kuliah telah menghantar pasukan pantun termantap mereka yang terdiri daripada 3 orang untuk mengikuti sayembara ini. Siri  saringan  hingga ke separuh akhir telah diadakan setiap malam di Kolej Ketiga Belas. Bagi kuliah 9 dan kuliah 10 yang layak ke pusingan akhir, pertandingan ini telah diadakan di Dewan Putra 1 Kolej Ketiga Belas pada hari Ahad. 

juara pantun, Kuliah 10


abang-abang pemantun kuliah 9 hehe

Kuliah 9 dan Kuliah 10


 Explorace
 Pagi ini 14 pasukan telah mengikuti aktiviti explorace di UPM. Kesemua checkpoint berada di sekitar kawasan UPM yang luas ini. Memang penat tapi seronok! Sepertimana aktiviti explorace yang lain, kesemua pasukan dikehendaki menyiapkan tugasan yang diberikan pada setiap checkpoint. Pasukan yang Berjaya menyiapkan kesemua tugasan dalam masa terpantas dengan pungutan mata tertinggi dinobatkan sebagai juara . meskipun kesemua pasukan berjaya melakukan yang terbaik, namun tuah berpihak kepada pasukan Kuliah 4 yang menjuarai explorace ini.

Dam Haji Manusia.

Dam haji je? Hahaha... ini bukan dam haji biasa, ini yang unik. Buah haji yang digunakan ialah manusia. Pelajar asper yang mengambil bahagian akan duduk dalam gelanggang petak dam yang telah disediakan khas.peraturan masih sama macam dam haji yang biasa main tu. Seorang wakil pasukan ( yang kat atas kerusi tu) yang mengawal corak permainan kuliah mereka. Juara dam haji ialah pasukan kuliah 4.. congratulations....!
.




Pameran Warisan.

 Setiap kuliah telah menghiaskan booth mereka berdasarkan tema negeri yang diberi.
 tema adalah berdasarkan warisan 14 buah negeri yang ada di malaysia. pelbagai cara yang kreatif dan menarik telah diketengahkan bagi menarik minat para pengunjung untuk datang mengunjungi booth mereka. ada yang berpakaian tradisional , tidak kurang juga yang menyediakan kawasan unutk bermain permainan tradisional masyarakat di negeri tersebut.
.

.
antara material untuk pameran (kuala Lumpur)


Malam semarak budaya

                Malam ini telah berlangsungnya pertandingan nasyid antara kuliah. Kesemua  kuliah telah menampilkan persembahan terbaik. Tidak lupa juga gimik-gimik yang dilakukan oleh  kumpulan mereka di sepanjang pertandingan ini barlansung. Daripada gimik gitar hingga ke jenazah pun ada! Setelah diadili oleh para pengadil rasmi kita pada malam itu, kuliah 14 telah dinobatkan sebagai juara.  Kuliah 11 pula telah memenangi kategori persembahan terbaik. Kuliah satu menjuarai kategori booth terbaik yang bertemakan Kedah. Tahniah diucapkan.
                 Malam ini juga diadakan majlis penyampaian hadiah bagi setiap pertandingan yang diadakan sepanjang minggu semarak budaya ini yakni explorace, dam haji manusia , pantun dan booth. sila lihat post-post gambar ini, suasana sepanjang minggu semarak budaya.

juara nasyid , kuliah 14.



  siapa yang jadi jenazah tu?


Kuliah 5 berseragam putih

siapa sangka nasyid pun boleh rap :D

pemenang nasyid sekali lagi, kuliah 14



Antara gambar-gambar lain yang dapat dirakam sepanjang malam tersebut:


 

Jumpa lagi dalam post seterusnya. Assalamualaikum! :)

Sunday, February 3, 2013

Sukan Rakyat


Sukan menjalinkan perpaduan. Sukan rakyat ini merupakan satu aktiviti Exco Perpaduan ASPER yang di ketuai oleh Seshagiri. Biarpun bermula sedikit lewat dari perancangan, namun, aktiviti pada pagi ini berjalan dengan jayanya. Para pelajar asasi yang terdiri daripada lebih 600 orang telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap kumpulan perlu menyiapkan tugasan di setiap checkpoint. Kumpulan Rafflesia berjaya menjuarai sukan rakyat kali ini. Aktiviti seperti ini ternyata dapat mengeratkan hubungan antara para pelajar ASPER. 

duduk atas belon bertepung sampai pecah. 


Belut,, benda inilah antara cabaran di salah satu checkpoint


the climax of the day--> Tarik Tali....!  lihatlah wajah-wajah epik ini.

juara tarik tali,, tangan urat besi ni...

Rafflesia, juara sukan rakyat



Majlis Solat Hajat Perdana


Majlis solat hajat ini diadakan di Dewan Putra 1 Kolej ke-13. Majlis ini diadakan sebelum kami menduduki peperiksaan akhir bagi semester 2 Asasi sains pertanian. Majlis dimulakan dengan bacaan surah  yaasiin diikuti dengan solat maghrib secara berjamaah.. Majlis diteruskan lagi dengan solat hajat disusuli dengan solat isyak secara berjamaah. Ucapan yang disampaikan oleh beberapa orang wakil pelajar ASPER meskipun ringkas, namun padat dengat nasihat dan panduan bagi kami dalam berusaha untuk mencapai kejayaan. Serba sedikit nasihat yang disampaikan pasti menjadi pedoman kami semua. Diharapkan semua pelajar memperoleh kejayaan. In Shaa Allah.

Saturday, October 6, 2012

Asasi War Games 2012

Pada 3 -5 September 2012, pelajar-pelajar ASPer telah menyertai Asasi War Games yang diadakan di dua lokasi yang berlainan. Lokasi pertama ialah di Teratak Riverview, Tanjung Malim, Perak yang dikendalikan oleh Team Tact. Lokasi kedua ialah di Kem Lambaian Danau, Jasin, Melaka.

Di sini kami post sekali video-video war games haritu. 

  
Tanjung Malim, Perak



Jasin, Melaka




P/S : Bagi Tanjung, nasi pasir jangan dilupakan dan bagi Jasin, jangan lupakan lumpur dua hari :)

ASPer Batch 8 2012/2013

Assalamualaikum dan salam satu asasi :)



Salam perkenalan buat semua warga asasi. Maaf, lewat sikit update blog asasi ni. InsyaAllah selepas ni, blog asasi akan lebih aktif :)

Mari bercerita sikit tentang permulaan asasi kita tahun ni. Pendaftaran asasi ni ialah pada 17 Mei 2012. Wah, nampaknya dah 5 bulan kita di upm. Banyak kenangan semasa semester 1. Ingat lagi kena hafal lagu upm dan cheer batch waktu orientasi. Wah hebat! Amali pertanian sem 1 pun best. Jumpa lembu, kambing dan ada juga yang pergi Hutan Simpan Puchong. Pagi dan petang pergi kuliah dan malam pula gagahkan diri untuk test 1 dan test 2. Lepas berbuka puasa asasi tu pun terus ada test malam. Tup tup dah final exam. Lepas last paper Maths, terus naik bas pergi War Games. Tak kisah lah kita pergi Perak atau Melaka, yang penting dua-dua ada kelebihan masing-masing.


Baiklah, sekarang dah hampir 3 minggu masuk semester kedua. Asperians pun dah tahu pointer masing-masing. Bagi yang dapat 4 flat tu, tahniah. Good job (Y). Bagi yang lain, cuba lagi :) Kita ada dua sem lagi. Minggu depan pun test 1 nak mula dah. Good luck buat asperians. Buat yang terbaik ye.

Di sini juga diperkenalkan high committee ataupun hi-com asper batch 8.


Setakat ini saja post kali ini. Kita jumpa lagi dalam post seterusnya :) ASPER!

Saturday, June 2, 2012

batch 7 THE END

assalamualaikum wbt dan selamat pagi buat semua.



Batch 7. the End.

semua cerita telah tamat buat kami di zaman asasi. Asasi Sains Pertanian, Universiti Putra Malaysia. memang kalau nak cerita tentang kenangan, banyak sangat yang boleh diceritakan. cerita tentang bercucuk tanam, cerita tentang pergi Unit Ternakan tengok lembu, kambing, rusa la, kuda la. lepas tu pergi petak sawah untuk tanam padi.

semua tu kenangan. kenangan menjadi pelajar Asasi Sains Pertanian. aku berani bet, dekat asasi lain mahupun matrik lain, takde buat benda-benda macam yang kitorang buat. semua aktiviti ladang tu, hanya terdapat dekat asasi UPM je. *gaya nak riak je aku cakap. haha*

yang paling best, ada kuliah yang pergi Shah Alam, ada yang pergi Kuala Kubu Baru, ada yang pergi kilang coklat, Ladang Orkid dan sebagainya untuk buat amali pertanian dekat situ. walaupun membuat cash flow adalah benda yang paling mengantukkan sekali (eh?), tapi semua itu adalah kenangan.

ye la, kenangan buat syarikat sendiri. kenangan buat jenama dan produk sendiri. and again, semua tu hanya terdapat di Asasi Sains Pertanian, UPM sahaja. orang selalu pandang pelik bila dengar perkataan 'Pertanian' ooo, kamon. semua itu hanya nama sahaja. tak bermakna kau belajar di Asasi Sains Pertanian, kau akan menjadi petani. kau boleh je persue ke bidang-bidang lain.

by the way, teruk sangat ke jadi petani? aku rasa okay je.

setiap pelajar yang pernah menjadi (sedang atau bakal menjadi!) pelajar asasi UPM, mesti ada kenangan dia yang tersendiri. kalau takde tu, memang nampak la pembohongnya! untuk batch 7, kita pun telah buat banyak aktiviti bersama-sama seperti



Kunjungan Kasih Mesra.


Apple Day.


Family Day ASPer.


MUET.


Asper Gala Dinner 

dan semestinya banyak lagi. and poster-poster di atas ini telah dibuat sendiri oleh unit Exco Publisiti iaitu Naqi. aku rasa semua poster yang Naqi buat sangat lawa dan flawless. terima kasih jugak buat Najiy dan juga Haiza sebab menjadi ketua Exco Publisiti yang baik. again, last one, thanks to Nisa (photographer) yang gigih mengambil gambar sana sini untuk setiap event yang berlangsung. aku mintak maaf kalau ada entry yang agak kurang. aku pun bukanlah penulis yang baik. 

last.


Hicom. a really special thanks to you guys. 

diharap pelajar-pelajar ASPER Batch 7 mendapat keputusan sem 3 dengan cemerlang dan dapat menyambungkan pelajaran dalam bidang yang korang semua mohon. till then. 

entry selepas ini, akan dikendalikan oleh All Gen batch 8. 

selamat tinggal asasi!!!!!!!!!!!!!!!!! assalamualaikum wbt dan tamat. :)

Wednesday, May 30, 2012

Malam Gala ASPer.


assalamualaikum wbt dan selamat petang buat semua.

Malam Gala ASPer memang sudah lama berlalu. and sorry bebanyak sebab lambat update Malam Gala ASPer.  ye la, memasing pun busy nak final exam masa tu, dengan hal nak dapat 4 flat, nak berstudy grup bagai, jumpa lecturer sana , jumpa lecturer sini dan sebagainya. jadi ini je la masanya hendak berupdate belog ASPer ini.

sorry again from Ex Exco Publisity of Batch 7 because of this late entry. disebabkan aku rasa semua orang malas nak layan ayat panjang menjela, jadi, jom layan gambar je la.




ini banner yang ditempah khas untuk Malam Gala ASPer. dengan tema Moonlight and Roses, warna pilihan pada malam itu ialah merah, hitam dan juga putih. bertempatkan di Dewan D2 Maeps, acara ini mula berlangsung pada jam 8 malam dan berakhir kira-kira pada jam 11 malam.





entrance untuk ke dewan makan. masing-masing sibuk megambil gambar untuk membuat kenangan sebelum berakhirnya musim pembelajaran untuk zaman asasi.



gift exchange!

 setiap orang pelajar ASPer diwajibkan (eh?) untuk membawa hadiah untuk membuat sesi pertukaran hadiah. harga itu tidak penting, yang penting ialah keikhlasan dalam memberi sesuatu hadiah itu.

murah ke mahal ke sesuatu hadiah itu, yang pasti ianya akan membawa 1001 kenangan untuk setiap ASPerians sama ada kenangan manis atau kenangan pahit. (bergantung kepada hadiah apa yang korang dapat!)



majlis kita juga disertai oleh beberapa orang pelajar fast track walaupun ketika itu mereka sedang dalam minggu peperiksaan.


barisan tetamu jemputan yang hadir. terdiri daripada para pensyarah dari Pusat Asasi Sains Pertanian, staf-staf sokongan dan juga felo dari Kolej 13.




persembahan pembukaan dari team dance.



mereka-mereka yang menceriakan suasana Dewan D2 Maeps.




ucapan daripada Pengarah Pusat Asasi Sains Pertanian, Prof. Dr. Mahiran Basri.



persembahan solo daripada Hasif Mansor yang juga merupakan ahli nasyid UPM, Nahwan Nur



Haidhar Ibrahim, salah seorang penerima anugerah Celebrity of ASPer 2011/2012. Haidhar mendapat anugerah kategori stylo mylo.

lebih lanjut tentang Celebrity of ASPer, boleh right click link di bawah ini.

@Celebrity of ASPer 2011/2012



Dr. Zaizi. penerima anugerah pensyarah terbaik Kimia pilihan pelajar. juga terdapat beberapa kategori lain. tetapi, kebanyakan pensyarah tidak dapat menghadirkan diri atas sebab-sebab tertentu.



Fazrin Asyman, mendapat gelaran King of The Night. selain itu, Fazrin Asyman juga merupakan penerima anugerah Celebrity of ASPer 2011/2012 kategori K-pop Fanatic.



manakala Aretha Dana pula mendapat gelaran Queen of The Night. Aretha juga merupakan pemenang kategori Smiling Queen untuk Celebrity of ASPer 2011/2012. tahniah untuk mereka berdua!!!!

dan seterusnya, gambar-gambar pelajar Asasi Sains Pertanian batch 7 untuk sesi 2011/2012 daripada setiap kuliah. 




Kuliah 1



Kuliah 2.



Kuliah 3.



Kuliah 4



Kuliah 5.



Kuliah 6.



Kuliah 7.



Kuliah 8.

setiap kuliah ada cerita yang tersendiri. cerita sedih, cerita pahit, cerita manis, gelak tawa. semuanya berkongsi dengan rakan kuliah ( kebanyakannya begitu).

semoga semua orang masih menyimpan kenangan sebagai pelajar ASPer. tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pulak tempat pecahkan barang lab. 




ini pula merupakan sebahagian AJK-AJK Pelaksana yang gigih menjayakan Malam Gala ASPer. mereka yang bertungkus lumus memikirkan idea, tidak tidur malam, risau dan sebagainya. tahniah buat mereka kerana berjaya menjayakan majlis dengan penuh hebat!

sekian. 

akhir kata, Lets The Memories Remain.

till we meet again. 

assalamualaikum dan selamat sejahtera.