Thursday, August 26, 2010

.:ASPerian Bulletin Words:.


Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia
                Selamat datang kami ucapkan kepada semua warga Asper sama ada yang baharu mahupun yang lama.  Di harap pada semester baru ini kita juga per0leh semangat yang baru dan azam yang baru.
                Tahniah diucapkan kepada para juni0r kerana anda telah berjaya dipilih sebagai  salah se0rang warga Asper.  Anda juga merupakan antara orang-orang  yang bertuah kerana telah berjaya melanjutkan pelajaran di University Putra Malaysia.  Program ini berbeda dengan asasi-asasi yang ditawarkan 0leh mana-mana university sama ada kerajaan ataupun swasta.  Hal ini kerana, Asper sahaja yang menawarkan subjek ‘Agriculture’ kepada para pelajarnya.  
                Kepada para seni0r pula, diharapkan pada semester akhir ini kita dapat melakukan anjakan paradigma pada diri kita.  Mudah-mudahan result-result sem.1 dan sem.2 menjadi pembakar semangat kepada diri kita untuk terus maju dan maju.  Janganlah kita mudah berputus asa dan bermegah-megah dengan pencapaian kita.  Kerna ia bisa menghancurkan diri kita.
                Para juni0r jangan segan-segan untuk berjumpa kami,Seni0r untuk bertanyakan apa-apa sahaja kemuskilan tentang pelajaran.  Kalau bernasib baik juni0r-juni0r mybe dapat k0t dari di0rang n0tes-n0tes 0r buku-buku sem lepas...=)
                Sekian, terima kasih dan ikhlas dari kami ahli-ahli Asperian Buletin.

::ASPerian XTVT::







Click on image to enlarge

::Andai Sempat Ku Menatap WajahMU::


Click on image to enlarge

::Staff Stuff::

Click on the image to enlarge

Friday, July 23, 2010

::Recent Activities::

Salam...
Antara aktiviti-aktiviti buletin...
 
Meeting dan perbincangan mengenai penerbitan Buletin ASPer pada semester ini dan perbincangan bagi pemilihan wajah-wajah baru Buletin ASPer...

                                                MESYUARAT PERTAMA

                                                             

                                                      Brain storming...


                                              PEMILIHAN PELAJAR SEMESTER 1

                                                    Sedikit Perbincangan

                                        Antara pelajar lelaki ASPer yang hadir

                                      Antara pelajar Perempuan ASPer yang hadir

Terima kasih kepada pelajar semester satu yang hadir dalam pemilihan penulis-penulis baharu Buletin ASPer....


Tuesday, June 15, 2010

Bersua Kembali + ASASI SAINS PERTANIAN.....?

Assalamualaikum buat semua warga Asasi Sains Pertanian (ASPer) dan kawan2 yang akan menjadi pelajar+warga baharu ASPer....lebih kurang sebulan lagi kawan2 baru kita akan berpusu-pusu ke UPM untuk mendaftar sebagai pelajar baharu Asasi Sains Pertanian sesi 2010/11


Apalah aktiviti yang dibuat oleh kawan2 kita time cuti semester ke2 nie ep...? ade yang bekerja...ada yang melancong.....dan tak kurang juga yang berehat2 kat umah + tenangkan fikiran sebelum semester tiga bermula...sambil menunggu bile la result sem2 + result muet nak keluar kan....? semoga korang sumue mendapat result yang excellent...
Haa...post kali nie tak nak la fokus banyak sangat kat abang2 dan kakak2 senior...tapi nak fokus pada adik2 junior...almaklumlah,mungkin ramai yang masih tak tahu secara dekat program ASPer...Sama macam abang2 dan kakak2 dulu...dah masuk baru tahu apa itu ASPer....bak kata pepatah TAK KENAL MAKA TAK CINTA,BILE DA KENAL TERLEBIH2 CINTA...HE3
 
Erm,dekat mane abang (he3) nak start nie.....Erm, mungkin ramai antara korang yang masuk ke BLOG nie melalui link kat webpage ASPer kan...?
Bagi pelajar2 asasi nie korang akan menginap di KOLEJ KETIGA BELAS... masuk2 la webpage kolej ketiga belas untuk kenal dengan lebih dekat kolej yang akan korang stay nie....

So,korang yang da bace2 kat capaian pelawat kat webpage ASPer tu sudah mendapat pengetahuan secara asasnya apa itu program ASPer...so tak nak la maklumat dekat situ ditulis balik kat sini...Cuma nak tambah atau highlight balik keistimewaan ASASI SAINS PERTANIAN...

Di antara keistimewaan program ini:
1. Satu-satunya Program Asasi Sains Pertanian yang di tawarkan di Malaysia.
2. Satu-satunya program pra-ijazah yang memberi pengajian asas menjurus kepada pertanian dan agro-bio.
3. 3 semester pengajian yang ditawarkan memberi lebih kefahaman dalam silibus yang dipelajari.
4. Kerja-kerja lapangan pertanian memberi pelajar pendedahan dan asas yang kukuh untuk menyediakan pelajar ke program ijazah agrobio.
5. Pengajian yang berjalan di kampus utama memberi banyak kelebihan terutamanya pendedahan kepada pembelajaran universiti, akses/capaian kepada kemudahan kampus seperti perpustakaan, pusat sukan dan sebagainya
6. Jaminan terus ke 16 program ijazah agrobio di UPM.

Dan mungkin ada yang masih tertanya2…apa subjek or paper yang akan di ambil oleh korang bile masuk asasi ni kan….?

Erm, pelajar2 kat ASPer alkan ambik 6 subjek…Agriculture, Biology, Chemistry, English,
Mathematics dan Physics…setiap semester kita akan ambik 18 kredit….mengikut subjek2 yang telah ditetapkan…

Agriculture
SEM1:
PENGENALAN KEPADA PERTANIAN: TANAMAN, TERNAKAN, AKUAKULTUR DAN PERHUTANAN
SEM2: PENGENALAN KEPADA PERTANIAN: SAINS DAN TEKNOLOGI MAKA
SEM3: PENGENALAN KEPADA PERTANIAN:

Biology
SEM1: KEPELBAGAIAN SEL DAN PENGKELASAN
SEM2: STRUKTUR DAN FUNGSI
SEM3: PERKEMBANGAN DAN GENETIK

Chemistry
SEM1: INORGANIC CHEMISTRY
SEM2:PHYSICAL CHEMISTRY
SEM3:ORGANIC CHEMISTRY

English
SEM1: ACADEMIC ENGLISH I
SEM2: ACADEMIC ENGLISH II
SEM3: ACADEMIC ENGLISH III

Mathematics
SEM1: ALGEBRA
SEM2: CALCULUS
SEM3: STATISTIC

Physics
SEM1: MEKANIK DAN SIFAT JIRIM
SEM2: FIZIK TERMA DAN GELOMBANG
SEM3: KEELEKTRIKAN, KEMAGNETAN DAN FIZIK MODEN

Dan perkara yang best semasa ASPer ialah kerja lapangan bagi subjek pertanian untuk semester
pertama dan semester kedua…kalau kitaorang dulu time semester pertama ada yang buat kerja
lapangan di UNIT FERTIGASI dan ada di UNIT SAYURAN…dan yang bestnye hasil2 pertanian
dapat dimakan dan dibawa balik ke kolej…he3

dan ramai taw abang2 dan kakak2 yang dapat skor dengan cemerlang dalam keputusan mereka
untuk setiap semester pertama dan kedua sesi lepas 2009/10…
erm,setakat nie post kali nie….nanti kita sama2 berjumpa di KOLEJ 13 dan PUSAT ASASI
SAINS PERTANIAN…
Till then, good luck and take care…

Wednesday, February 17, 2010

TRIVIA BY ichi.......


1)      Batalion yang ditugaskan dalam perang Battle of Marne semasa Perang Dunia 1 sampai ke medan perang bukan menaiki pesawat ataupun kenderaan tentera. Sebaliknya menggunakan teksi sebagai pengangkutan utama.

2)      Suhu Planet Marikh pada waktu siang boleh mencecah sehingga 80⁰F, tetapi boleh menjunam sehingga -190⁰F pada waktu malam

3)      Sebanyak 11 100 watt tenaga elektrik diperlukan untuk membuatkan pembakar roti bersaiz sederhana berfungsi.

4)      Razor Burn adalah masalah keradangan pada kulit lelaki disebabkan teknik cukuran yang berlawanan dengan arus liang roma.

5)      Sebuah kereta mampu menghasilkan gas karbon dioksida sebanyak empat kali ganda dari beratnya setiap tahun. Manakala secara puratanya, sebuah rumah menghasilkan 50 tan karbon dioksida setiap tahun.

6)      Ais kering diperbuat daripada karbon dioksoda yang membeku. Dibawah tekanan suhu normal atmosfera, ais kering ini tidak akan cair. Namun pada suhu peralihan -78⁰F, ais kering ini sudah cukup sejuk untuk menyebabkan ‘frost-bite’ pada kulit manusia.

7)      ‘karaoke’ merupakan perkataan yang dipetik daripada bahasa Jepun. ‘kara’ membawa maksud kosong, manakala ‘oke’ pula merupakan perkataan yang disingkatkan dari ‘okesutora’ yang bermaksud okestra. Ini bermaksud karaoke bermakna okestra yang kosong.

8)      Permainan roller coaster paling popular di dunia ialah Bizarro yang terletak di Six Flags England, Massachusetts, USA dengan ketinggian 208 kaki, ukuran panjang 5400 kaki dan kelajuan maksimum sehingga93 mph.

9)      Seseorang wanita begitu mudah mengemudi sesuatu perjalanan mengikut visual yang tercetus dari daya ingatannya dan juga berpandukan tanda tempat (landmark). Manakala lelaki mudah mengikut tanda arah dan jarak serta mahir dalam membaca peta.

10)  Arrhythmias akan berlaku apabila jantung berdegup melebihi atau kurang daripada normal iaitu kira-kira 60 ke 100 kali seminit. Keadaan ini akan mengakibatkan seseorang itu diserang kematian jantung secara mengejut akibat kerosakan otot jantung akibat aktiviti jantung yang tidak terkawal.

JOM MASUK U!!!!.......

0UR LIFE @ EVENING.........

M0VIE 0N ASPERIAN BL0G......

FL0WERS EDITI0N.......

HALATUJU ALUMNI..........

MAJLIS PENYAMPAIN SIJIL PUSAT ASASI SAINS PERTANIAN 09/10

Monday, February 8, 2010

uNdEr C0nstrUCti0n.....

  • c0miNG s00N....

  • be De first 0ne T0 view this FAntastIc bl0g....... 
  • n dun f0rget t0 leave ur c0mment..... 

  • fEEl frEE t0 reaD with s0me c0ffee or whatever it TaKEs......


  • supp0rt 0ur ASper C0mmuniTy......

  • feel Free t0 eMaiL us uR cr8tiVE art W0rks......

  • eMAil us @ "asperian_buletin@yahoo.com"....
  • 0r just SenT ur w0rks @ 0ur BuletinianZZ.....

  • tQ......